header
Keltisch kruis

Algemene informatie

Informatie over Beltaine

Het Appartementencomplex "Beltaine" is medio 2008 gereed gekomen en is onderdeel van de woonservicezone "Samaine".
Het was het eerste opgeleverde deelproject en bestaat uit 2 gebouwen met elk 6 luxe appartementen van ruim 140m2.

Appartementtypes

Er zijn twee types en elk heeft zijn eigen indeling:
Type A is gesitueerd aan de achterzijde van de gebouwen en kijkt uit op het prachtig aangelegde park.
Type B ligt aan de voorzijde, de straatkant.

Elk appartement heeft zijn eigen uitpandige berging voor het stallen van bv. fietsen.
Bij elk appartement hoort een eigen privéparkeerplaats gelegen aan de voorzijde.
De beide gebouwen zijn uitgerust met een lift en voorzien van brede deuren zodat eventuele rolstoelen enz. geen enkel probleem is.


Kenmerken

Luxe appartementen

Kenmerken:

 • Gelegen in woon-zorgcomplex
 • Speciaal aangepaste ouderenwoningen
 • Kleinschalig: 6 app. per gebouw
 • Leefoppervlak:
 •     ca 140m² (incl. balkon/serre);
 • Aangename klimaatbeheersing door:
 •     grondwarmte techniek en
 •     balansventilatie systeem
 • Eigen waterontharder
 • Uitstekend geïsoleerd
 • Aanvullende voorzieningen via Zorgcentrum "De Hoeksteen:
 •     fysiotherapie, kapper, eetpunt en,
 •     ontmoetingsruimte
 • Goed openbaar vervoer (trein, bus)
 • Diverse middelbare scholen in de wijk
 • Gesitueerd in rustige parkachtige omgeving


Woonservicezone Samaine

Het project "Samaine" is gelegen in de St. Jozefparochie te Deurne en is de naam van een woonservicezone.
Een woonservicezone is een woonwijk waarin zoveel voorzieningen en diensten aanwezig zijn dat mensen met een zorgvraag hier (zelfstandig) kunnen blijven wonen.
Een woonservicezone bevat een wijksteunpunt, Multifunctioneel Centrum (mfc), voor zorg- en welzijnsvoorzieningen, aangepaste en aanpasbare woningen in een prettige, veilige woonomgeving. Zowel ouderen, gezinnen met kinderen als mensen met een handicap kunnen hier hun (nieuwe) plek vinden.


Woonservicezone

1 Montaine (3 app. gebouwen)
2 Fiane
3 Blok 28
4 De Hoeksteen (mfc)
5 Beltaine (2 app. gebouwen)
6/7 D'n Bogerd (Brede school) / Calaine (9 app. boven de school)


Hoe komen onze appartementsgebouwen en het zorgcentrum aan die vreemde namen?

Wel, die namen hebben alles te maken met de historische voorgeschiedenis van onze wijk. Zoals in de Homepage reeds aangegeven lag in het verre verleden (de Steentijd) in dit gebied een urnenveld. De oudste archeologische bewoningssporen op het aangrenzende gebied "De Bottel" dateren uit de ijzertijd (ca 800 v.Chr.). Het is aannemelijk dat de bewoners van dat gebied voor het begraven van hun doden van ons grafveld gebruik gemaakt zullen hebben. Van het urnenveld is door schatgraverij en onoordeelkundige behandeling helaas weinig bewaard gebleven.
Hoewel uit de grafgiften blijkt dat de urnen al van vóór de komst van de Kelten naar West-Europa dateren neemt men aan dat ook zij hun doden hier bijgezet zullen hebben. urn
Uit onderzoeken in België en Frankrijk is namelijk gebleken dat zij veelvuldig gebruik maakten van bestaande grafheuvels. Ook de Germaanse en Keltische bewoners van Deurne zullen hun doden op "de Hei" (oude benaming van dit gebied) begraven hebben.

De projectontwikkelaars hebben zich bij de naamgeving van hun bouwobjecten laten leiden door dit locale historische verleden. De namen zijn van Keltische oorsprong en ontleend aan de Keltische godenwereld en de daarmee verbonden tijdrekening.

Keltisch Jaarwiel

Korte toelichting:

het Jaarwiel begint bij Samhain en gaat via Yule (midwinter of winterzonnewende), Imbolc, Ostara (*lente-equinox), Beltane (Beltaine), Litha (midzomer of zomerzonnewende), Lughnasa (Lammas) naar Mabon ( *herfst-equinox) om weer opnieuw te beginnen bij Samhain . (*equinox = dag-en-nachtevening)
Om niet te ver uit te weiden over goden en gebruiken van de Kelten hebben wij ons hier beperkt tot de twee feesten die gebruikt zijn bij het bouwproject:


SAMHAIN, SAMAINE of HALOWEEN:
Meiboom
Nu is de zomer ten einde en begint voor de Kelten het nieuwe jaar. Op 1 november vieren de heksen hun heksen-Nieuwjaar. Dit feest wordt ook wel het feest van de doden genoemd. Niet toevallig valt het samen met Allerheiligen en Allerzielen. Ook de Haloweenviering staat ermee in verband.BELTANE of BELTAINE:
Meiboom
Zo heette de vooravond van 1 mei. Dan vierde men het Lentefeest ter ere van de oppergod Bel of Belenos. Hij was de god van leven en dood, van vruchtbaarheid en liefdesrelaties. Hij was het Keltische evenbeeld van Apollo en Wodan. De Kelten maakten grote vreugdevuren, om de warmte van de zon te bevorderen. Het symbool van Bel was het paard en wiel, want hij zou met zijn strijdwagen door de zon rijden. Het geloof in Belenos was erg wijd verspreid, van hedendaags Engeland tot Zuid-Gallië en Noord-Italië.Op veel plaatsen wordt nog altijd gedanst rond de meiboom.

Opm.:
Wilt u graag weten wat de overige Keltische feestdagen inhielden dan kunt u een kijkje nemen op bijv. een van de volgende sites:

Wikipedia - Keltische mythologie

Cirkel van de godin - Jaarfeesten

Sacred Fire - Celtic festivals

De overige op de Kelten betrekking hebbende namen:

FIANE:
De kleinste groep in de Keltische samenleving. Het was meer een uitgebreid gezin.
CALAINE:
volgens een legende verandert zij in steen op de avond van Beltaine en keert terug op Samaine als koningin van de winter.
MONTAINE:
is afkomstig uit Frankrijk, De Kelten zijn Frankrijk binnen gevallen in de buurt van Montaine en vormden daar later de Galiërs.


 De omgeving in beeld

Fotocollage:

collage


ornament


MENU
/* bottombar */
© VVE Beltaine I en II

MENU:

  BLADWIJZERS